Door Hendrik-Jan de Wit

Waarom zou je gaan bloggen en waarom moet je vooral niet bloggen? Xaviera Ringeling is contentspecialist met een schat aan informatie over bloggen. Daarom geeft ze tips aan beginnende en gevorderde bloggers bij de Social media club Almere. “Bloggen heeft veel deuren voor mij geopend. Ik gaf Twitterles aan Job Cohen en kreeg bijvoorbeeld de nieuwste mobieltjes opgestuurd om uit te proberen en te reviewen. Het zijn allemaal dingen die mogelijk werden dankzij mijn blogs.”


Katten en het web

Xaviera Ringeling houdt van katten en het web. Sinds eerste online stapjes is ze helemaal gek van internet. “Je kunt de mooiste dingen opzetten zonder veel geld en middelen. Het enige dat je nodig hebt is een internetverbinding.” Xaviera Ringeling breidde haar online activiteiten door de jaren heen uit tot de meer dan 10 blogs die ze nu runt. Een blog over katten mocht naturlijk niet ontbreken. “Ik ben begonnen op mijn eigen blog en schreef daar over alles. Later ben ik het meer per onderwerp gaan selecteren.”

IMG_20150304_193509247De grootste blog die Xaviera onder haar hoede heeft is 42bis.nl. Aan de blog werken zo’n 60 mensen mee en de site heeft zo’n 40.000 unieke bezoekers per maand. “Iedereen werkt daar op vrijwillige basis. Ook ik.” Volgens haar levert haar blog voor alle bloggers iets op. “Als je een eenpitter bent, ben je in staat veel meer mensen te bereiken. Mijn blog helpt om een nog breder publiek te vinden.”

Waarom bloggen?
Waarom zou je beginnen met bloggen? Xaviera geeft een paar redenen om te gaan bloggen. Bloggen maakt je een scherper denker. Het helpt je om gestructureerd je gedachten te verwoorden. Daarnaast geeft een blog de mogelijkheid om anderen met je kennis te laten maken zonder dat je ze lijfelijk ontmoet. Bovendien is Google gek op verse content. Zo staat je website beter in de zoekresultaten van de zoekmachinegigant.

Schrijf niet voor zoekmachines
Xaviera schrijft in principe niet voor Google.  Ze schrijf tvoor haar lezers en niet voor de zoekmachine. Een overdreven mate van zoekmachinegericht schrijven levert volgens de contentspecialist alleen maar teleurgestelde lezers op. “Ik werd lange tijd gevonden op ‘recepten met sperma’. Dat kwam alleen omdat ik een keer had geblogd over Spuiten en Slikken dat over dit onderwerp ging. Volgens mij stelde dat de bezoekers die op mijn site kwamen alleen maar teleur. Zij kwamen voor iets heel anders.”

Waarom niet bloggen?
Er zijn ook redenen om juist niet te gaan bloggen, vindt Xaviera. Als je aandacht wilt, kun je beter iets anders doen dan bloggen. Bloggen is namelijk keihard werken. Ook moet je wel een mening hebben als je blogt. “Het grote verschil tussen mensen en eekhoorns is dat mensen een mening hebben. Heb je geen mening, ga dan alsjeblieft niet bloggen.”

Rijk of gierig
De kans dat je stinkend rijk wordt met je blog is ook heel klein. Daarvoor is het Nederlands taalgebied te klein. Ook moet je niet bang zijn om je kennis te delen. Volgens Xaviera Ringeling kun je ongestraft kennisdelen via je blog. Sterker nog: je blog is de krachtigste manier om je kennis te delen. “Als je twee appels hebt, en je deelt, dan heb je er nog maar één. Als kennis deelt, heb je het allebei.”

Stappenplan
Als je begint met bloggen is het handig om een stappenplan te volgen. Dit kan je helpen bij het schrijven van nieuwe blogposts. Dat kan met hulp van stappen als: ontdek wie je bent, ontdek wie je doelgroep is en bepaal je doel. Het kan helpen om zo veel effectiever een blog te schrijven, waardoor je ook gericht schrijft naar een bepaalde doelgroep. “Jaarlijks verdubbelt het aantal blogs dat er is. Als je begint met bloggen moet je je dus echt wel onderscheiden van de rest.”

Schrijftips
Ook gaf Xaviera nog handige schrijftips. Bij online teksten als blogs is elke drempel genoeg om je lezer kwijt te raken. Probeer daarom zo effectief mogelijk je blogartikel in te richten.

 • Zorg voor een goede intro: geef antwoord op de 5 W’s en 1 i: wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe.
 • Schrijf alsof je praat en iemand iets vertelt.
 • Wees ongenuanceerd.
 • Gebruik voor elke nieuwe alinea een witregel.
 • Tussenkopjes zorgen ervoor dat je tekst beter scanbaar wordt voor de lezer. Bekijk de voorbeelden van Xaviera van een tekst zonder tussenkopjes en witregels en dezelfde tekst met tussenkopjes en witregels.
 • Hanteer de omgekeerde piramide bij het schrijven: het belangrijkste eerst en daarna steeds meer detailinformatie geven.
 • Geef duidelijk argumenten en gebruik per punt dat je maakt een nieuwe alinea.
 • Gebruik bullets om de tekst beter scanbaar te maken voor lezers.
 • Lees het hele artikel na het schrijven nog een keer door en schrap alle overbodige tekst.
 • Een blogje is nooit te lang. Lange artikelen zijn niet slecht, ze krijgen namelijk wel veel meer aandacht van een lezer. Wel moet je meer moeite doen om de aandacht van de lezer vast te houden.
 • Maak het niet te perfect, begin gewoon met schrijven. Door te schrijven ontwikkel je je steeds verder.
Advertisements